Training oplossingsgericht communiceren met ouders en school

Doelen stellen in handelingsplannen, opvallendheden signaleren, behandelplannen maken om problemen op te lossen, de hulpverlening rondom hoogbegaafdheid staat bol van het oplossen van problemen. Vaak genoeg zit je als hulpverlener om de tafel in moeilijke gesprekken of dreig je tussen school en ouders in te komen staan. Het is dan snel gebeurd dat je mee gaat in het problematiseren van gedrag en de zwaarte in gaat van hoe moeilijk alles is. Helpen we daar echt kinderen, ouders en school mee?

Dat kan ook anders! Door middel van oplossingsgericht communiceren gaan we weer kijken naar de dingen die wél werken. Zonder te ontkennen dat er problemen zijn, kun je een andere bril opzetten in een gesprek. Zo komen de positieve intenties van anderen weer effectief boven water en worden er stappen gezet die onmogelijk leken. Binnen deze training leer je de oplossingsgerichte bril opzetten in gesprekken met ouders en school, specifiek wanneer er meer- en hoogbegaafdheid in het spel is. We leren geen vervelende trucjes in gespreksvoering, maar hoe je oprecht en in verbinding anders kan communiceren. Een belangrijk stuk gereedschap in jouw kist en ontzettend helpend in de dagelijkse praktijk.

 

Voor wie?

Deze training is geschikt voor coaches, psychologen, orthopedagogen, leerkrachten, intern begeleiders en andere hulpverleners die met ouders en scholen te maken hebben.

 

Waarom?

Om te leren te praten over problemen zonder te problematiseren. Om jouw mogelijkheden binnen een gesprek uit te breiden en ermee om te leren gaan als verschillende betrokkenen wel problematiseren.

 

Doelen

  1. Je hebt inzicht in de patronen in communicatie die leiden tot problematiseren.
  2. Je kunt de vaardigheid van oplossingsgericht communiceren toepassen in ouder- en schoolgesprekken.
  3. Je kunt signaleren wanneer oplossingsgerichte communicatie nodig is om een gesprek verder te helpen.
  4. Je bent in staat om van probleemgericht communiceren over te schakelen op kijken naar wat wel werkt en de positieve dingen.
  5. Je bent in staat om anderen mee te krijgen in het oplossingsgericht communiceren.

 

Wat?

Dinsdag 11 januari 2022 van 13:00 tot 16:30

De training bestaat uit verschillende oefeningen, veel voorbeelden en praktijkgerichte uitleg. Geen uitgebreide theoretische modellen, maar doen, ervaren en spiegelen.

De training vindt plaats in onze praktijk te Peppelkade 46, Houten. Koffie, thee en wat lekkers zijn inbegrepen. Minimaal 6 deelnemers, maximaal 10.

De kosten bedragen €150,- excl BTW (€181,50 incl BTW). Indien je ook onze training over didactisch onderzoek doet, betaal je €520,- incl BTW in totaal. Aanmeldingen en vragen kunnen gemaild worden naar administratie@praktijkdeblik.nl