Interpretaties van gedrag: Het half geschoren schaap
Laatst fietste ik van mijn werk naar huis en zoals zo vaak, zag ik iets wat me aan het denken zette. Ik zag een schaapje dat ongeveer op deze leek:
Observeer je eigen reactie hier even op. Ik kon een kwartier lang vrolijk nadenken en fietsen hierover. Het deed me denken aan de verschillende interpretaties die je kunt hebben over dezelfde observatie en wat dit zegt over je eigen beleving. Er wordt vaak gesteld dat hoogbegaafde mensen gevoelig en sociaal sensitief zijn. Daar ben ik het zeker mee eens en dat zie ik dagelijks. Ze kunnen als geen ander oprechtheid observeren en voorspellingen doen over groepssituaties. Hoogbegaafde mensen zijn ook goed in rationaliseren totdat er een potdichte logica ontstaat. Waar ik de lezer graag in mee wil nemen, zijn de verschillende interpretaties die ik kon bedenken bij dit schaap.
Hij was erg vervelend
De boer wilde hem scheren, dat wilde het schaap niet. Hij ging zo hard schreeuwen en schoppen dat de boer het opgaf met een grote zucht.
Dit is erg zielig
Wat naar! Nu loopt hij voor schut en voelt hij zich beschaamd. Hij had het zelf echt anders gewild, maar de boer was te gehaast of onbekwaam om hem te scheren. Nu zit hij met de gebakken peren.
Hij is erg blij
Dit schaap wil graag een punker zijn en ziet dit als belangrijk onderdeel van zijn identiteit. Hij heeft eindelijk een uiting van zijn creativiteit gevonden en iedereen is jaloers op hem.
Er was geen tijd
De boer had haast en heeft het scheren niet afgemaakt. Hij heeft sorry gezegd en komt over een kwartiertje terug. Ze hebben een duidelijke afspraak gemaakt.
Hij deed het expres
Het schaap weet dat hij extra aandacht en snoepjes krijgt als hij er zielig uitziet, dus hij heeft zo erg stampij gemaakt totdat de boer het opgaf. Nu kan hij grote ogen opzetten en de meisjes komen aanrennen om hem te troosten.
Het is altijd al zo geweest
Dit schaap heeft een genetische afwijking waardoor zijn vacht zo groeit. Dat is in zijn hele familie zo en hij vindt het zelf heel normaal. De rest van de kudde is op de hoogte en noemt hem liefkozend ‘Lapje’. Hij is relaxt en blij.
Ik heb geen idee welke interpretatie klopt met de werkelijkheid. Ik kan ook vast nog een hele tijd doorgaan met verzinnen, want dit is heel leuk om te doen. Wat ik hier voornamelijk mee wil illustreren is dat er verschillende opties zijn. Vanuit je eigen ervaring heb je een voorkeur voor bepaalde interpretaties en hoe sensitief je ook bent, je hebt een eigen voorkeur. Ik zie steeds vaker hoe hoogbegaafde mensen (en ook wel veel andere mensen) snel conclusies trekken en hun eigen aandeel hierin vergeten. Verklaringen als faalangst, perfectionisme, niet durven, iets moeilijk vinden en onzekerheid liggen vaak op de voorgrond, terwijl ik dan andere verklaringen observeer. Ik zie het als mijn taak als psycholoog om altijd zoveel mogelijk opties open te houden en dan te gaan proberen, zodat ik oordeelloos tot de meest passende interpretatie komt. Die manier gebruik ik om mijn eigen intelligentie en sensitiviteit in te zetten. Ik nodig juist ook de intelligente, sensitieve mensen uit om hun talenten hier op in te zetten.
Geen reactie's