De kracht van complimenten?
Als onderdeel van een project op een school in Lelystad had ik vorige week een gesprek met kinderen (groep 5 tm 8) over complimenten. Zij vertelden hierbij zoveel belangrijke inzichten die zij hadden over het geven en ontvangen van complimenten. Dat wil ik graag met jullie delen.
1. Complimenten zijn een mening
Op de vraag ‘waarom geven mensen eigenlijk complimenten?’ moesten de kinderen even nadenken. Ze gaven aan dat een compliment een manier is om aan te geven dat iemand iets goed had gedaan, misschien zelfs beter dan je zelf had gekund. Uiteindelijk kwamen de kinderen er samen op dat een compliment een mening over iemand anders is. Je zegt daarin wat jij prettig vindt. Een compliment zegt misschien meer over de gever dan over de ontvanger.
2. Complimenten zijn soms gemeen
Al snel kwamen de kinderen met het punt dat je ook ongemeende complimenten kunt krijgen. Als iemand een compliment geeft om een ander te beïnvloeden, dan is het slim en gemeen tegelijkertijd. Een compliment ‘goed doorgewerkt’ kan namelijk ook betekenen ‘ik wil graag dat je goed doorwerkt’. Dat vonden de kinderen niet aardig.
3. Complimenten kunnen beledigend zijn
Ik geef zelf tijdens lezingen wel eens een voorbeeld van de werking van complimenten, als een compliment onterecht is. Wat zou er gebeuren als ik complimenten krijg over het feit dat ik een broek aan heb? Iets wat voor mij geen prestatie is. Ben ik dan trots of voel ik me bezwaard. Zonder deze input kwamen de kinderen ook met dit gegeven. Ze gaven letterlijk aan dat het beledigend kan zijn als je een compliment krijgt voor iets dat niet knap is. Alsof je als een baby behandeld wordt.
4. Van complimenten word je hebberig
De kinderen gaven zelf aan dat vooral populaire kinderen veel complimenten kregen. Over het algemeen waren het begaafde en hoogbegaafde kinderen die het gesprek voerden. Zij vonden dat ze weinig complimenten kregen in de klas. Dat vonden ze niet altijd erg. Een aantal kinderen gaf aan dat het krijgen van veel complimenten ervoor kan zorgen dat je je op een bepaalde manier gaat gedrag om een compliment te krijgen. Als je dan een keer geen compliment krijgt, kun je verdrietig of boos worden. Je gaat je dan dus meer gedragen voor een ander en niet voor jezelf.
Ik heb me verbaasd over het inzicht dat deze kinderen hebben in de intenties van anderen en in hun eigen beleving. Ik ben niet snel verbaasd door het denkniveau van kinderen, maar dit was een mooie uitzondering. Voor mij is dit een teken aan anderen dat kinderen veel meer doorhebben dan je denkt. Misschien zelfs meer dan je zelf doorhebt. De kinderen kwamen er uiteindelijk op uit dat ze liever dingen doen voor zichzelf dan voor een compliment. Ze willen wel graag mensen helpen en goede dingen doen, maar liever voor het goede gevoel dan voor een compliment. Vanuit de mond van een kind komt dit voor mij veel sterker over dan uit een boekje.
Geen reactie's