Maak een tijdschrift

Maak een tijdschrift

Zelf een tijdschrift maken

Terwijl de rest van de klas een leuk boekje aan het maken is, gaan jullie kijken naar de techniek achter een echt tijdschrift. Er worden namelijk veel technieken gebruikt om een tijdschrift leuk te maken. Een tijdschrift voor moeders ziet er anders uit dan een tijdschrift voor vaders. Waarom eigenlijk? Wat maakt een goed, leuk tijdschrift? Dat gaan jullie onderzoeken.

Analyseren

Zoek binnen verschillende tijdschriften naar tien kenmerken die een tijdschrift leuk maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleur, woordgebruik, de afgebeelde mensen, onderwerpen en reclames.

Vergelijk het tijdschrift Girlz, Autoweek, Power unlimited en Linda op de tien kenmerken die jullie hebben bedacht. Maak een schema met de vier tijdschriften en tien kenmerken. Vul hierin hoe elk tijdschrift gebruik maakt van jullie kenmerken.

Wat zijn de overeenkomsten tussen de vier tijdschriften? Wat zijn de belangrijkste vijf verschillen tussen de tijdschriften?

Evalueren

Als je jullie schema bekijkt, dan zul je vast zien dat er verschillende doelgroepen zijn voor de tijdschriften. Meestal wordt een doelgroep bepaald vanuit meerdere eigenschappen van iemand. Binnen welke doelgroep hoor jij? Vul deze paar vragen in om erachter te komen:

Geslacht: jongen / meisje

Leeftijd: Ο 0-8 jaar   Ο 9-12 jaar  Ο 13-17 jaar   Ο  18 jaar of ouder

Mijn hobby’s: …………………………………………………………………..

Welk tijdschrift vind jij het leukst? Waarom?

Past dit tijdschrift bij jouw doelgroep? Waarom?

Zijn er ook onderdelen van het tijdschrift (bijvoorbeeld reclames, onderwerpen) die je niet leuk vindt?

Passen deze onderdelen dan niet binnen jouw doelgroep? Waarom?

Creëren

Met al deze kennis gaan jullie zelf een doelgroep kiezen en een tijdschrift maken. Je kunt uit de volgende doelgroepen kiezen: de kinderen uit jouw klas, de meesters en juffen van jouw school of de kleuters van jouw school.

Zoek uit wat de eigenschappen zijn van jouw doelgroep. Welke leeftijd heeft jouw doelgroep ongeveer? Welke hobby’s? Wat is over het algemeen het geslacht van jouw doelgroep? Ga dus ook langs bij een aantal mensen binnen jouw doelgroep en vraag naar hun leeftijd en hobby’s. Vraag wel even toestemming aan jouw meester of juf voordat je op pad gaat.

Nu je jouw doelgroep in kaart hebt, kun je samen met je schema van het begin van deze opdracht kijken naar kenmerken waar jouw tijdschrift aan kan voldoen. Maak hieronder een lijstje.

Welke onderwerpen?

Welke kleuren?

Welke reclames?

Knip, plak, teken, print en schrijf vanuit deze informatie een tijdschrift van minimaal tien pagina’s voor jouw doelgroep. Maak een mooi voorblad met de titel van het tijdschrift, een aantal titels van artikelen en plaatjes. Een aantal ideeën van artikelen die je kunt maken: een vragenlijst, een puzzel, een nieuwsbericht, moppen, reclames en persoonlijke verhalen. Verspreid het tijdschrift nadat hij af is onder jouw doelgroep. Veel succes!

Geen reactie's

Geef een reactie