Kleuteropdrachten

Kleuteropdrachten

Creatieve verrijking voor kleuters

Bij kleuters kun je geweldig gebruikmaken van ontwikkelingsmateriaal en hun grote ontdekkingsdrang. Omdat begaafde kleuters erg kunnen verschillen in de mate waarin ze kunnen rekenen, lezen en spellen is het verstandig om een combinatie te maken van ontwikkelingsmateriaal en opdrachten die te maken hebben met letters en cijfers. Hier een hoop inspiratie om zelf tot verdere ideeën mee te komen.

 

Welke letter komt het meest voor in de klas? Geef één plek waar de leerling dit gaat zoeken, bijvoorbeeld de kapstok of de weekplanner. Stel de leerling hierbij ook de vraag: Hoe ga je erachter komen?

Welke letter komt het minst voor in de klas?

Combineer twee bouwkaarten met elkaar en probeer deze zo hoog mogelijk te bouwen. Welke som zit in dit bouwsel?

Jij mag een weekbord maken dat voor de hele klas duidelijk is. Je mag één activiteit toevoegen. Als hij af is gebruiken we een week jouw weekbord.

 

Met inwisselbaar thema:

Familie Flop en familie TipTop. De familie Flop doet altijd alles verkeerd en snapt er niks van. Het is een gezellig zooitje bij elkaar. De familie TipTop doet altijd alles helemaal goed en heeft alles geregeld. Ze vinden elkaar aardig en doen nooit iets verkeerd. Hoe zouden deze families:

  • Op vakantie gaan (wat pakken ze in, hoe gaan ze, waar gaan ze naartoe)
  • Kerst vieren (cadeaus, eten, wat gaan ze doen)
  • Paaseieren zoeken (waar verstopt, hoe zoeken, welke eieren)
  • Een huis bouwen (welk materiaal, welke vorm, waar)
  • Pannenkoeken bakken (welke spullen, welke ingrediënten, hoe bakken)

Zorg er dus als leerkracht voor dat je altijd 3 factoren benoemt die een kind moet uitwerken (in een tekening, verhaaltje, knutsel of andere vorm). Deze families kunnen op verschillende thema’s worden toegepast en zijn een leuke manier om kinderen te laten analyseren en evalueren rondom concepten.

 

Meer richting groep 3:

Maak een bouwsel en bouwkaart voor de kleuters. Test deze in de kleuterklas en pas hem aan om zo duidelijk mogelijk te maken. De juf wil weten of de bouwkaart voor groep 1 of 2 is, schrijf dat erbij.

Maak jouw bouwkaart nog moeilijker en makkelijker, zodat andere kinderen er ook mee kunnen bouwen. Test ook deze in de groep en schrijf de groep erbij.

Maak 1 blad van een schrijfschrift, hoe jij hem leuk zou vinden en dat leerzaam is voor de hele klas. Als hij goed is kopiëren we hem voor de hele klas.

1 Reactie
  • Matthijs Bruintjes
    Geplaatst op 07:42h, 09 juni Beantwoorden

    Bedankt, hier kan ik zeker wat mee!

Geef een reactie