11 jaar en naar de middelbare school

11 jaar en naar de middelbare school

Toen ik net een maandje 11 jaar was ging ik als 1.40 meter hoog hummeltje naar de eerste klas. Ik ben een vroege leerling en heb groep 7 overgeslagen, vandaar dat ik altijd zo’n 2 jaar jonger ben geweest dan klasgenootjes. Er word mij vaak gevraagd naar mijn ervaringen in het onderwijs als jonkie. Het leek me daarom leuk om dat ook eens hier neer te zetten.

Toen ik net in de brugklas zat had ik veel vertrouwen dat het interessant en leuk zou worden. Mijn groep 8 was een geweldige klas met een beetje extra voorzieningen voor hoogbegaafde kinderen. In eerdere groepen van de basisschool werd ik gepest, maar mijn groep 8 had een hoop daarvan goed gemaakt. In de brugklas was het al snel even slikken. Opeens allemaal meiden om me heen die praatten over ongesteld zijn en borsten, terwijl ik daar zelf nog helemaal niet mee bezig was. Ik zat in een heterogene groep, VMBO-BBL tot en met VWO atheneum bij elkaar. Dat kan ik echt iedereen afraden! Al snel viel ik op als die kleine betweter met gekke kleren. De andere leerlingen zagen niet in dat ik gewoon wat anders dacht en leerde, ze vonden me raar en gingen pesten.

Dat ik een beetje in mijn eigen wereldje zat hielp soms wel voor het pesten. Ik was lekker naïef en wilde ook vrienden zijn met de kinderen die soms erg gemeen tegen me deden. Wel veranderde ik van een pittig meisje in een onzekerder en stiller meisje.  Mijn pit bewaarde ik voor een andere plek.

Mijn hele middelbare schooltijd ben ik meer naar de leerkrachten toe gegroeid dan naar de leerlingen. Vanaf de tweede klas was ik betrokken bij leerlingenraden, debatteams, musicals, medezeggenschapsraad, you name it. Daarin had ik mijn pit 110% terug en was ik de verwarring die ik onder de leerlingen voelde helemaal kwijt. Ik had geluk met leuke leerkrachten en een school met veel buitenschoolse mogelijkheden. Die veiligheid heeft me aardig op de been gehouden. Na een aantal jaar kon ik mijn gebrek aan vrienden wel aardig accepteren door de leuke contacten die ik op school had met de leerkrachten.

Didactisch had ik eigenlijk geen aanpassingen op de middelbare school. Binnen het Dalton onderwijs dat ik volgde kon ik wel mijn eigen weg gaan, waardoor compacten niet nodig was. De verrijking vond ik in mijn buitenschoolse activiteiten. Toen ik in de derde en vierde klas wat meer begon te puberen viel ik bij de andere leerlingen ook minder op. Vanaf de vierde of vijfde klas stopte het pesten gelukkig, in deze tijd kwam ik ook in een klas met alleen VWO leerlingen. Ik heb altijd wel gevoeld dat ik buiten de groep viel en kan me nog herinneren dat ik regelmatig tegen mijn moeder zei dat ik ‘gewoon normaal’ wilde zijn.

Tijdens mijn schooltijd heb ik het gevoel dat ik anders was nooit echt gekoppeld aan mijn hoogbegaafdheid. Ik nam het mezelf vooral kwalijk en snapte de sociale cultuur van mijn medeleerlingen niet. Nogmaals, ik heb enorm geluk gehad met de buitenschoolse activiteiten en leuke leerkrachten die me alle ruimte gaven. Ik voel me zeker geen slachtoffer en ik ben enorm blij dat ik wel een klas over heb geslagen. ‘Anders’ was ik sowieso wel geweest, omdat ik altijd mezelf was. Dat was het vervelendste, niet dat ik jong was. De moeilijkheden waar ik tegenaan liep kwamen niet door mijn leeftijd, dus daar zouden ze ook niet mee opgelost zijn.

Het was wel een vorm van de middelbare school ‘uit zitten’ totdat het voorbij was, maar dat was een groot deel van mijn studie aan de universiteit ook. Daaromheen heb ik allemaal dingen gedaan die wel nuttig waren voor mij en me gemotiveerd hielden. Doordat ik mijn eigen plan heb getrokken, heb ik me daarin enorm ontwikkeld. Een grote tip die ik kan geven is dat je een jong, hoogbegaafd kind nooit in heterogene groepen moet stoppen. Daar zijn ze te kwetsbaar voor, naar mijn mening. En zoek de buitenschoolse activiteiten met leuke leerkrachten op. Zo focus je minder op de didactische inhoud van school, die soms saai en vervelend kan zijn. Focus je op talentontwikkeling en acceptatie van jezelf, dan is school een minder grote hobbel.

Geen reactie's

Geef een reactie