Binnen intelligentieonderzoek kijken we naar veel meer dan het IQ. We gebruiken de testsituatie om een kind goed te leren kennen en beschrijven zo goed mogelijk wat jouw kind nodig heeft. Hierbij ligt de nadruk op beschrijving van gedrag (bijvoorbeeld interactie met de onderzoeker, omgang met het testmateriaal, manier van aanpak en reactie op uitdaging), wat gekoppeld wordt aan de intelligentiegegevens. Binnen Praktijk De Blik hebben we ruime ervaring in het onderzoeken van moeilijk testbare kinderen (bijvoorbeeld in geval van faalangst, verminderd welzijn, ontwijkingsgedrag en gevoeligheid). We nemen daarin onze verantwoordelijkheid voor het gedegen en persoonlijk onderzoeken van een kind serieus, zodat een kind een prettige tijd heeft tijdens het onderzoek en je uiteindelijk een rapportage hebt waarin je je kind herkent.
Intelligentieonderzoek wordt verricht middels de Revisie Amsterdamse Kinder Intelligentie Test tweede editie (RAKIT-2), Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC-V) of de Wechsler Adult Intelligence Scale (WAIS-IV). Hierin worden de verbale en niet-verbale capaciteiten van een kind gemeten.
Intelligentieonderzoek kan antwoord bieden op vragen als:
- Waarom zie ik een verschil in functioneren thuis en op school?
- Ligt de oorzaak van de gedragsproblemen van mijn kind mogelijk binnen hoogbegaafdheid?
- Is mijn kind aan het onderpresteren op school?
- Wordt mijn kind ondervraagd/overvraagd op school?
- Komt mijn kind in aanmerking voor onderwijs voor hoogbegaafde kinderen?
- Wij herkennen ons niet in het voorgaande intelligentieonderzoek dat bij ons kind is verricht of missen handvatten, graag willen wij een second opinion.
Tip: Het intelligentieonderzoek kan ook gecombineerd worden met verdere psychologische diagnostiek, om zo een breder beeld van jouw kind te krijgen. Zie hiervoor meer informatie op bij Psychologische diagnostiek.
We betrekken de school ook graag bij het onderzoek, zowel van tevoren als achteraf. Het is niet verplicht om de school bij het onderzoek te betrekken, maar wel nuttig om te waarborgen dat er iets met de uitkomsten van het onderzoek wordt gedaan. Van tevoren kan een school een aanvullend intakeformulier invullen. Na het onderzoek bespreken we graag de uitkomsten door, zodat de adviezen toegepast kunnen worden op de specifieke klassensituatie van jouw kind en er toelichting gegeven kan worden op de uitkomsten. Vanzelfsprekend worden de onderzoeksgegevens nooit gedeeld met school of andere derden, dit gaat altijd via ouders.
Meer praktische informatie in deze folder 
Folder basisonderwijs
Folder voortgezet onderwijs
Wachttijd indicatie: Wij werken met een wachtlijst. Na ontvangst van een ingevuld aanmeldformulier wordt u hier op geplaatst. 4 weken voorafgaand aan het onderzoek krijgt u bericht over de precieze datum en onderzoeker. De wachttijd is nu ca. 6-8 weken, soms minder. Vanuit de aanmeldinformatie kiezen wij de persoon die het meest geschikt is voor het onderzoeken van uw kind. Indien er door annulering o.i.d. plaatsen vrijkomen worden cliënten benaderd op volgorde van binnenkomst en urgentie om een afspraak te vervroegen. Soms kan een intakegesprek of persoonsgericht onderzoek op kortere termijn helpen, om zo veel eerste handvatten te krijgen voorafgaand aan het intelligentieonderzoek. In overleg met ons kan gekeken worden of dit passend is.
Het onderzoek vindt in ons kantoor in Houten plaats en duurt ongeveer drie uur. Na het onderzoek zal ongeveer binnen twee weken uitgebreid schriftelijk verslag worden gedaan.