Visie

Praktijk De Blik is ontstaan vanuit het idee dat psychologie gaat om contact met mensen, goed kijken en helpen vanuit alles wat tussen de regels door gebeurt. Dit is te zien in blikken, niet in woorden of feiten. Drie karakteristieke blikken zijn hierin onze uitgangspunten:

De erkennende blik

De erkennende blik

Psychologie gaat om goed kijken en een ander volledig willen begrijpen. Dit vergt dat je niet wil corrigeren maar oordeelloos wil begrijpen hoe iemand is.
De kick blik

De kick blik

Wij werken graag met hoogbegaafde mensen, door hun intensiteit en snelheid. De passie en het plezier hierin om uitdagingen aan te gaan, is een sterke drijfveer in ons werk.
De betrapte blik

De betrapte blik

We werken vanuit een provocatieve basishouding. Deze is prikkelend, speels, eerlijk en soms onverwacht. Hierbij gebruiken we bewust geen fluwelen handschoentjes, maar humor en uitdaging.

Deze drie blikken geven onze drie basisprincipes weer:

 

 

Onze hulpverlening is niet corrigerend van aard. Mensen hoeven niet ‘gefixt’ te worden omdat er iets mis met ze is en we maken geen problemen waar die er niet zijn. We erkennen de problemen die ervaren worden, maar willen wel eerst goed begrijpen wat er aan de hand is. Vaak worden problematische situaties dan begrijpelijk en ontstaat er ruimte voor groei. Hierin maken we graag het onderscheid tussen problemen die zich lenen voor psychologische hulpverlening en zaken die in het leven erbij horen en normaal zijn. Dat houdt het nuchter en helpend. We kijken hierbij ook naar andere opties dan de voorspelbare en gangbare adviezen en werkwijzen, omdat wij erin geloven dat mensen daar uiteindelijk beter mee geholpen zijn.