Provocatieve therapie

Provocatieve therapie of coaching is niet zo bekend, maar wel een belangrijk onderdeel van onze werkwijze. Binnen deze manier van gespreksvoering daagt een behandelaar de cliënt uit, door dingen te zeggen met een onverwachte invalshoek. Dit alles ook met warmte en humor, omdat provocatieve therapie niet betekent dat iemand onnodig wordt uitgedaagd of wordt afgezeken. Provocatieve therapie is anders dan reguliere therapieën, omdat het minder afstandelijk en volgend is. De cliënt wordt versterkt door een tegenbeweging van de behandelaar, in plaats van meegaandheid. Hierdoor komen mensen vaak sneller bij de kern van hun problematiek en wordt niet alleen vanuit sociaal wenselijke opties toegewerkt naar een oplossing. Het probleem dat iemand ervaart kan veranderen, iemand kan het leren accepteren of via verzet in actie komen om iets op te lossen.

 

Provocatieve therapie werkt vanuit drie basiselementen:

 

De doelen van provocatieve therapie zijn

  • De cliënt stimuleren om tot eigen oplossingen te komen
  • De cliënt stimuleren om eerlijk naar zichzelf en zijn omgeving te kijken
  • De cliënt stimuleren tot assertiviteit, zelfwaardering en -acceptatie
  • Duidelijkheid te scheppen in de kern van de problematiek die een cliënt ervaart

 

Lisanne schrijft regelmatig over de provocatieve benadering en de toepassing hiervan bij hoogbegaafde mensen. Kijk in onze infotheek voor meer informatie. Als je er nóg meer over wilt weten, dan raden we de boeken van Jeffrey Wijnberg (een van de grondleggers van de therapievorm) ten zeerste aan.

 

Onze werkwijze

Wij zetten provocatieve gespreksvoering alleen in als het nodig en nuttig is. Bij kinderen jonger dan 12 jaar oud zetten we dit weinig in als therapietechniek, maar bij volwassenen en jongeren wel. We beginnen trajecten altijd met een 3-intake, waarin ook provocatief gewerkt wordt en gekeken wordt naar de hulp die het beste bij jullie past.

 

Wat zeggen onze cliënten?

“De provocatieve coaching sessie met Lisanne heb ik als heel fijn ervaren vanwege de lichtheid, de humor, en het liefdevol porren. Een warrig, vol, intens, alles-van-alle-kanten-bekijkend-en-begrijpend hoofd heeft wel eens behoefte aan wat helderheid, aan richting, aan een scheiding van hoofd en bijzaken. Dat kun je goed (en snel) voor elkaar krijgen met provocatief coachen. Het mooiste eraan vind ik dat je zelf heel erg aan zet bent. De verantwoordelijkheid ligt bij jezelf en daarmee ook de conclusies die je trekt en de beslissingen die je neemt. Dat geeft een enorm krachtig en autonoom gevoel.” – W.