Ouderbegeleiding

Bij Praktijk De Blik sleutelen we niet graag aan kinderen als dit niet nodig is. We werken graag samen met de omgeving van een kind, zodat die de handvatten heeft om aan te sluiten bij de behoeften van een kind. Daarbij is het welzijn van ouders voor ons ook belangrijk, zodat zij met eigenheid en een goed gevoel in het gezin staan. Binnen het proces van omgaan met de hoogbegaafdheid van je kind komen veel facetten langs: opvoeding, omgaan met school, eigen hoogbegaafdheid en interacties in het gezin. Hoewel je vaak belezen bent en je kind goed kent, kan het helpen om begeleiding te krijgen voor jouw/jullie rol als ouder(s). Wij zien hier vaak vragen langskomen zoals:

 

  • Mijn kind is vaak boos. Hoe ga ik hier thuis mee om?
  • Mijn kind is erg afhankelijk van mij, waardoor ik weinig eigen tijd en veel zorgen heb. Hoe ga ik hiermee om?
  • Mijn partner en ik komen niet op één lijn over de opvoeding van onze hoogbegaafde kinderen. Hoe doorbreken we dit?
  • Er is veel ruzie tussen onze kinderen onderling. Hoe doorbreken we dit?
  • Een beloningssysteem werkt niet bij ons thuis. Hoe kunnen we toch sturing geven in ons gezin?
  • Ik ben moe, gefrustreerd, wanhopig en boos in ons gezin. Wat kan ik doen om hierin verbetering te krijgen?

 

Werkwijze

Onze psychologen en orthopedagogen zijn gespecialiseerd in hoogbegaafdheid en bijkomende onderwerpen. Deze expertise verweven we met jullie persoonlijke situatie om praktische handvatten voor de opvoeding en jouw rol als ouder te bieden. Hierbij kijken we altijd holistisch naar jullie situatie, zodat er altijd met de kern van de zaak gewerkt wordt in plaats van de symptomen. We blijven hierin continu werken vanuit onze drie elementen (hoogbegaafdheid expertise, psychologie en provocatieve benadering).

 

We beginnen altijd een traject met een 3-intake. Hierin proberen we jullie in korte tijd op weg te helpen, scherp te krijgen waar de kern van het probleem zit en te kijken of er verder nog iets nodig is. Vaak geeft een 3-intake al veel handvatten, maar als een verder traject nuttig is dan plannen we dit door.